Saturday 3 November 2012

1 Iunie 2013 Hercules Maraton


Trail Running in Muntii Cernei

  • Maraton 45km  +2300m diferenta de nivel
  • Semimaraton  21km +1020m diferenta de nivel































Maratonul se desfasoara in muntii Cernei pe un traseu ce face ocolul Arjanei (1512m), cel mai pitoresc varf din muntii Cernei. Este un traseu montan pe poteci turistice, ciobanesti, drumuri forestiere si drumuri de caruta de-ale localnicilor. Startul si sosirea sunt in valea Cernei, traseul traverseaza de 2 ori creasta muntiilor Cernei, ajunge dincolo de creasta in satul Bogaltin, strabate imprejurimile pitoresti ale catunelor de munte: Dobraia, Poiana Lunga, Inelet, Cracul Mare, Prisacina. Traseul ofera panorame deosebite asupra vaii Cernei, a abrupturilor calcaroase ale muntiilor Mehedinti si  impresionantei despicaturi a Cheilor Prisacinei.

Descriere traseu maraton:

Traseul are o lungime de 44.5km si peste 2300m diferenta de nivel si este marcat cu marcaj turistic punct rosu si punct galben. In zonele unde marcajul nu a putut fi aplicat (zone de pajiste, tufe) traseul va fi balizat corespunzator de catre organizatori astfel incat sa nu existe probleme de orientare.
Exista 3 timpi limita de parcurgere:
  • sat Bogaltin - 4h
  • catunul Inelet - 7h30'
  • sosire motel Dumbrava - 10h

Startul se va da pe valea Cernei, la 11km in amonte de Baile Herculane, de pe podul de beton de la coada lacului de acumulare Prisaca de pe Cerna.
Se urmeaza drumul asfaltat DN67D in urcus moderat pe o lungime de 2.3km, portiune comuna cu traseul de semi-maraton. La podul Tasnei cele 2 trasee de despart, traseul de maraton paraseste definitiv asfaltul, de aici se va desfasura integral pe drumuri forestiere si poteci montane.
Se paraseste soseaua spre stanga, se traverseaza apa Cernei pe un pod de lemn si se urca pe o poteca sinuoasa prin padure urmand permanent marcajul punct rosu. Urcusul este sustinut, se castiga rapid altitudine. Dupa cca 5.4km ajungem la izvorul Cracul Teiului, unde se afla primul punct de revitalizare. O ultima panta sustinuta ne scoate la biserica Dobraia dupa 6.1km de la start si 690m diferenta de nivel.
La biserica Dobraia se afla al 2-lea post de control si o bifurcatie de drumuri. Se urmeaza drumul din stanga ce strabate valea Bedinei pe sub Culmea Piatra Corbului. De aici urcusul se domoleste, traseul continua pe un drum de caruta ce serpuieste pe curba de nivel, cu mici suisuri si coborasuri.  Dupa catunul Bedinei drumul de caruta incepe sa urce mai pronuntat spre Poiana Lunga unde iese la km10 si aprox 1000m altitudine.
De aici traseul iese din bazinul hidrgografic al vaii Cernei, continua pe curba de nivel si ocoleste vf Arjana pe la poale si treptat zarile se deschid spre culoarul Timisului. La km13 in dreptul unui izvor intalnim al 2-lea punct de alimentare. Drumul se pastreaza in aceeasi plaja de altitudine cu mici diferente pana in pasul Cracul Teiului la km14.4. De aici incepe coborarea pana in satul Bogaltin, aflat de cealalta parte a muntilor Cernei la km18.3 unde se afla si al 3-lea punct de alimentare. Concurentii trebuie sa se incadreze in timpul limita de 4h.
Din satul Bogaltin urmeaza portiunea cea mai dificila a maratonului, o urcare continua de aprox 940m pe 7km lungime. Se incepe cu un urcus puternic in zig-zag-uri pe un drum de TAF pe deasupra vaii Ciumernei.  Dupa doar 3km, dar un urcus sustinut se ajunge la izvorul Fantana Babii unde se afla al 4-lea punct de alimentare. Urmatorul punct de alimentare alimentare va fi la peste 10km. Pe aceasta portiune nu se intalnesc izvoare.
Dupa inca cateva zig-zag-uri sustinute urcusul se domoleste si traseul urmeaza un picior de munte cu diferente mici de nivel, strabatand palcuri de padure separate de poieni.
La km23.5 se afla un punct de bifurcatie in Y foarte important. Spre stanga continua traseul principal de maraton marcat cu punct rosu, spre dreapta se desprinde traseul marcat cu triunghi rosu ce duce spre Saua Prislop - satul Prisacina. Traseul secundar triunghi rosu va fi folosit exclusiv in caz de vreme foarte proasta (furtuna, rupere de nori, traznete, vant puternic), lucru ce va fi anuntat de catre organizatori, in ideea de a nu pune participantii in pericol si a nu-i obliga sa parcurga zona de gol alpin din creasta muntilor Cernei.
In mod normal traseul continua la stanga pe marcaj punct rosu. La scurt timp se iese din padure si se continua priin gol alpin pe poteca ciobaneasca ce urca constant si in aprox 2km se ajunge in saua Ciumerna - punctul de maxima altitudine a traseului la 1480m.
De aici poteca devine ingusta, coboara usor si incinge pe la mijloc versantul de sub vf. Iutii, apoi se pastreaza la aceeasi altitudine urmand Culmea Stivutei inspre valea Cernei. Aici ati scapat de urcusurile majore ale maratonului, puteti sa rasuflati usurati si nu uitati sa admirati muntii Mehedinti cu salbaticele sale abrupturi aflate pe partea opusa a vaii Cernei.
De la intrarea in padure traseul urmeaza Cracul Inelet si incepe sa coboare puternic 700m pana in catunul Inelet, punct in care se face unde se face jonctiunea cu traseul de semi-maraton. Suntem din nou deasupra vaii Cernei la km32. Aici se afla al 5-lea punct de revitalizare de pe traseu. Timpul limita de parcurgere este de 7h30'. Concurentii ce nu se incadreaza in acest timp vor fi indrumati sa coboare pe traseul de semi-maraton aprox 2.5km pana la DN67D.
Din Inelet pana la sosire se va urma marcajul punct galben. Traseul se deruleaza pe un drumeag ce brazadeaza versantul Cernei pe curba de nivel, cu usoare suisuri si coborasuri. Avem privelisti pitoresti spre abrupturile calcaroase ale Mehedintilor. Drumul coboara pana in valea Prisacinei, inainte de intrarea sa in Chei, apoi se urmeaza firul vaii in amonte in urcus usor pana in satul Prisacina. Aici avem al 6-lea punct de revitalizare la km37.8.
De aici un drum de caruta ne poarta ascendent in cateva serpentine mai sustinute spre biserica Dobraia, unde se termina ultimul urcus al maratonului si se inchide bucla in jurul vf Arjana.
Dupa trecerea pe la 7-lea punct de revitalizare de la izvorul Cracului Teiului, traseul se pravaleste vertiginos 620m diferenta de nivel in valea Cernei spre linia de sosire din poienita situata peste apa fata de motelul Dumbrava

No comments:

Post a Comment